Demilitariserade zonen DMZ

Att besöka den demilitariserade zonen är en väldigt intressant utflykt om du är intresserad av Vietnamkriget. Att besöka DMZ när du är på semester i Vietnam gör du enklast från kejsarstaden Hué på en halvdagsutflykt eller endagsutflykt. Att boka en utflykt till DMZ är precis som med alla andra stora turistmål i Vietnam, lätt att göra på de flesta hotell eller café.

Utflykterna till DMZ startar tidigt på morgonen och du är oftast inte tillbaka i Hué förrän sent på kvällen. Men en utflykt för att se DMZ är något att rekommendera, och då helst med en större arrangör.

Runt om i DMZ både bland bergen och i djungeln finns det massvis med granathål efter Vietnamkriget.  Förutom att besöka de berömda tunnlarna kommer utflykten även ta dig till olika viktiga platser från Vietnamkriget.  Du kan bland annat stanna och se vart den amerikanska flygbasen låg, start och landningsbanan syns tydligt då den än i dag inte växer något där. Här har du även möjlighet att besöka ett litet museum med mer information om Vietnamkriget. Utanför museet finns det några helikoptrar, flygplan, samt några bunkrar som är bevarade från kriget.

dmz-helikopter

Vinh Mocs tunnlarna

När du åker med en utflykt till den demilitariserade zonen kommer du att få besöka Vinh Mocs tunnlarna. Tunnlarna som är runt 3 kilometer långa är bättre bevarade och inte lika turistiska som Cu Chi tunnlarna som finns utanför Saigon. Utanför tunnlarna finns ett museum där du kan få mer information om tunnlarna och historien kring dessa. Guiden berättar även en del fakta och historia om Vinh Mocs tunnlarna på bussresan dit, men ett besök på museet ger en lite mer inblick i livet i tunnlarna innan det är dags för att besöka dem.

Tunnlarna består av 12 ingångar några av dessa ingångar är dock stängda. Ingångarna till tunnlarna har breddats lite för turisterna, men väl nere i tunnlarna så är det bara elektriskt ljus som lyser upp tunnlarna som inte fanns när de var bebodda. Tunnlarnas bredd varierar med de är runt 1,2 meter breda och 1,2 till 1,7 meter höga. Tunnlarna finns i tre olika nivåer från 15 meter till 26 meter under jordytan.

För övrigt så finns det inte så mycket bevarat från kriget, då folket i Vietnam har försökt göra sig av med det mesta för att de då ville glömma och gå vidare, efter många år av krig och elände.

Är du intresserad av Vietnamkriget så ska du även besöka Museet för krigsförbrytelser.