dawn-2264494_1920

Med namnbrickor genom Vietnam

Phan Thanh Dong sitter på trappan till sitt hus och vinkar när vi kommer. I sitt knä har han den traditionella desserten Hoa qua dam, något vi svenskar normalt skulle definiera som fruktsallad. Han såg redo ut för sitt vardagliga arbete då både piké och namnbricka satt på plats. Klockan är bara sju på morgonen, men temperaturmätaren i bilen visade redan på 27 grader strax före vi gick ur. Anledningen till besöket hos Phan Thanh är för att vi på vietnam-resa.se ville intervjua en tourguide med gedigen erfarenhet angående mindre kommersiella ställen i Vietnam som inte har blivit urvattnade av uppmärksamhet från västerländska turister.

”De försvann ut i Djungeln…”

Det första vi frågar Phan Thanh är om det är vanligt att man äter Hoa qua dam till frukost. Han förklarade att frukten är vätskerik och att det behövs i varma dagar som dessa. Bredvid sig har han en låda med namnbrickor. Dessa är ämnade för hans klienter menar han på.

– För ett par år sedan sprang ett tyskt pensionärspar iväg, de försvann ut i djungeln… Det slutade med att den tyska ambassaden blev inkopplad och vi fick spåra dom med helikopter och skallgång. Han fortsätter:

– Med namnbrickor så kommer vi ihåg våra klienters namn då vi kan relatera namnen till ansiktet. På så sätt kommer man ihåg hur de ser ut om de försvinner. Att vi blir sponsrade med namnbrickor ger också ett professionellt intryck och kan samtidigt bli en fin souvenir för våra gäster.

Ovanliga men intressanta attraktioner i Vietnam:

Tiden susade iväg och vi halkade snabbt in på sidospår under intervjuns gång, men vi lyckades sammanställa en lista på Phan Thanhs topp fem ”ovanliga” resmål i Vietnam:

  1. Ormbyn i Lê Mat vid Long Biên-distriktet
  2. Lang Biang-bergen vid Dalat
  3. Tåggatan i Hanoi
  4. Helvetesgrottan mellan bergen Danang och Hoi Ang
  5. Det ”galna huset” i Dalang

Gå gärna in och läs mer om dessa turistmål, och för all del, glöm inte att bära namnbrickor ifall ni väljer att besöka dom!

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *