Det är mycket roligare att stycka själv?

Jag har alltid varit intresserad av matlagning från grunden. Nu har jag tagit det hela ett steg länge, jag styckar själv. Chansen att hitta riktigt bra kött ökar om du är bredd att anstränga dig lite. Vi köpte helt färdigslakt lamm från en liten gård utanför Alingsås.  jag kan rekommendera att köpa djuren från en liten gård, då de verkar vara lite petigare med djurhållningen och gärna delar med sig av både råd och tips.

Mycket kött om du styckar själv.
Jag har läst mig till att man kan slakta ett lamm på många olika sätt, helt beroende på vilka bitar man vill ha ut. Detta fick vi ut från ett helt lamm:
två stora lammstekar med ben, två framben/bog, två innerfiléer, två ytterfiléer, två lammracks, fem paket om 400 gram lammfärs. Det blir mycket kött att förvara. Se till att ha ordentligt med plats i frysen eller dela köttet mellan flera personer.

Stycka ett lamm för första gången. Steg för steg!
Steg 1: Räkna på revbenen framifrån. Mellan femte och sjätte revbenet snittar du hela vägen fram till ryggraden (bägge sidorna) använd sedan en handsåg eller bandsåg för att kapa ryggraden. Du har nu en framdel och en bakdel.

Steg 2: På insidan av ryggraden hittar du innerfiléerna, skär bort den försiktigt, det är delar du inte vill missa.

Steg 3: Såga av ryggen vid dess tunnaste del, en bit ovanför höften. Nu har du framdel, rygg och bakdel.

Steg 4: Skär loss benen från framdelen, du ser nästan hur man ska skär loss dem på muskler och bindväv.

Steg 5: När du kommer till stekarna är det lite knixigare. Dessa vill du ha ut så mycket av som bara går. En del vill som jag också ha en stor stek med benet kvar. Följ bakbenet med kniven på samma sätt som med frambenen, vid höften får du såga.

Steg 6: Har du en bandsåg så är det lättare att stycka ryggpartiet. Såga rakt över i önskad tjocklek. Jag gillar själv lite tjockare kotletter.

Steg 7: Putsa alla delar från onödigt fett och bindväv.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *