Det är mycket roligare att stycka själv?

Jag har alltid varit intresserad av matlagning från grunden. Nu har jag tagit det hela ett steg länge, jag styckar själv. Chansen att hitta riktigt bra kött ökar om du är bredd att anstränga dig lite. Vi köpte helt färdigslakt lamm från en liten gård utanför Alingsås.  jag kan rekommendera att köpa djuren från en liten gård, då de verkar vara lite petigare med djurhållningen och gärna delar med sig av både råd och tips.

Mycket kött om du styckar själv.
Jag har läst mig till att man kan slakta ett lamm på många olika sätt, helt beroende på vilka bitar man vill ha ut. Detta fick vi ut från ett helt lamm:
två stora lammstekar med ben, två framben/bog, två innerfiléer, två ytterfiléer, två lammracks, fem paket om 400 gram lammfärs. Det blir mycket kött att förvara. Se till att ha ordentligt med plats i frysen eller dela köttet mellan flera personer.

Stycka ett lamm för första gången. Steg för steg!
Steg 1: Räkna på revbenen framifrån. Mellan femte och sjätte revbenet snittar du hela vägen fram till ryggraden (bägge sidorna) använd sedan en handsåg eller bandsåg för att kapa ryggraden. Du har nu en framdel och en bakdel.

Steg 2: På insidan av ryggraden hittar du innerfiléerna, skär bort den försiktigt, det är delar du inte vill missa.

Steg 3: Såga av ryggen vid dess tunnaste del, en bit ovanför höften. Nu har du framdel, rygg och bakdel.

Steg 4: Skär loss benen från framdelen, du ser nästan hur man ska skär loss dem på muskler och bindväv.

Steg 5: När du kommer till stekarna är det lite knixigare. Dessa vill du ha ut så mycket av som bara går. En del vill som jag också ha en stor stek med benet kvar. Följ bakbenet med kniven på samma sätt som med frambenen, vid höften får du såga.

Steg 6: Har du en bandsåg så är det lättare att stycka ryggpartiet. Såga rakt över i önskad tjocklek. Jag gillar själv lite tjockare kotletter.

Steg 7: Putsa alla delar från onödigt fett och bindväv.

hustillverkare

Hustillverkare i Vietnam

Idag blir det inte resefokus på bloggen, utan idag ska vi prata om något helt annat, nämligen hustillverkare. Detta innebär givetvis att det inte längre handlar om att resa, utan snarare att bo och leva någonstans, eller i alla fall i framtiden. När det kommer till att hitta en hustillverkare i Vietnam så är det inte direkt lätt att hitta en svensk hustillverkare att utföra arbetet i Vietnam. Nej, det är nog nästan helt omöjligt att hitta en sådan hustillverkare. Istället kommer man naturligt att behöva hitta en hustillverkare som har sin hemmarknad i Vietnam. Detta kanske inte är det lättaste, och speciellt inte om man är van vid hur marknaden för hustillverkare fungerar i Sverige, eftersom den med största sannolikhet inte kommer fungera likadant i Vietnam. Det ska sägas att erfarenheterna som jag har av att bygg hus i Vietnam är obefintliga så jag kan inte säga dessa saker med säkerhet. Men jag har kollat runt en hel del på nätet det senaste och fått denna uppfattningen. Det positiva med att man inte kan ta en svensk tillverkare för att bygga sitt hus i Vietnam är att den hustillverkare som man landar med, kommer ha mycket bättre koll på de regler, lagar osv. som gäller på just denna marknaden. Precis som marknaden för tillverkare inte är densamma så är inte marknaden i stort det, vilket innebär att det kan vara krångligt att hålla koll på allt. Det är därför viktigt och nästan kritiskt att man har en tillverkare som verkligen känner till hemmamarknaden, annars kan det lätt gå väldigt snett i slutändan. Utöver det så är det egentligen samma sak som att bygga ett hus i Sverige, skulle jag kunna tänka mig och det kanske kan vara något att överväga om man spenderar mycket tid i Vietnam. Förmodligen kanske det är lättare att köpa ett redan existerande hus, men för de som inte vill så har ni förmodligen en spännande resa framför er, lycka till.

En bandsåg uppdaterade mammas hem

Under all tid som min mamma har spenderat hemma den sista tiden har hon insett att det finns vissa delar av hennes hem som absolut skulle behöva ses över och ges lite kärlek. Bland annat så har hon en spaljé framför trappan till andra våningen som inte har gjorts något med på åtminstone 25 år. Vi tänkte att när vi kan börja ses igen då det på tiden att göra något åt den där hemska gamla trappan men vi insåg att vi är en bandsåg kort.

Mamma har som sagt en spaljé framför trappan. Hon har inga små barnbarn bara en gammal katt så ingen kommer trilla ner för trappan. Vi kom fram till att vi ville öppna upp framför trappan för det är så mörkt i den delen av huset. Vi tänkte att vi kunde såga ned den befintliga spaljén och sedan såga till skivor med en bandsåg som vi kunde täcka de öppna stegen med. Problemet är att vi inte äger en bandsåg. Ingen av våra vänner äger en bandsåg. Var får man ens tag i en och vad kostar de? Jag ringde min kollega som har nästan allt och frågade om han äger, eller känner någon som äger en bandsåg. Lyckligtvis sa han att han hade en bandsåg i sin verkstad och att vi gärna fick använda den när det var dags. Den var tydligen väldigt tung så han sa att det var bäst och enklast om vi tog med oss skivan hem till honom.

Sagt och gjort. Tillsammans med min man stoppade vi in skivan bak i bilen och körde med destination bandsåg. Väl på plats var min kollega behjälplig, tack och lov, för det där sågandet är svårare än det ser ut. Med hans hjälp blev det fantastiskt fint och vi hoppas att mamma blir nöjd.

stairs

 

Maria Åkerberg – en reseräddare i nöden

eye gel

Min Asienresa blev enklare och mindre smärtsam tack vare hudvårdsserien Maria Åkerberg. Jag förstår att det låter konstigt att en lotion skulle ha inverkan på en resa som helhet men i det här fallet blev det faktiskt så.

Jag och min väninna hade planerat vår Asienresa i minsta detalj i över sex månader. Vi visste vad vi ville se, uppleva, äta, bo och sist men inte minst, undvika. Datumet för avfärd närmade sig och jag hade börjat få ordentlig resfeber – men på ett bra sätt. Dagen innan resan mötte vi en annan väninna på lunch. Hon hade också rest runt i Asien och vi tyckte det var toppen när ho hörde av sig och ville ge lite tips. Efter att ha gått igenom de vanliga tipsen och uppmaningarna berättade hon om Maria Åkerberg. ”Vem är Maria Åkerberg?” undrade jag. Min väninna log och sa att det är ett hudvårdsföretag som gjorde hennes resa så mycket enklare och hjälpte henne rätta till några annars förödande misstag. Hon såg förvirringen i våra ansikten men sa inget mer, utan tipsade bara om ett antal produkter som hon ansåg livsnödvändigt att införskaffa inför resan.

Med Maria Åkerberg i resväskan åkte vi dagen efter mot Vietnam. Vi åkte buss i timmar, lapade sol på kritvita stränder och badade i källor i en prunkande regnskog. Det var först efter två veckor i detta paradis jag fick anledning till att plocka fram Maria Åkerberg igen. Jag vaknade och trodde att huden brann på mina armar och mitt bröst. Mina ögon var så svullna och ömma at jag hade svårt att öppna dem. Den gassande solen hade tagit ut sin rätt. Min räddning? After sun lotion och Eye gel – båda från Maria Åkerberg. Effekten kom direkt och jag kunde både se och röra mig igen. Tack Maria Åkerberg för att du räddade min semester.

skjutdörrar

Skjutdörrar används flitigt i Vietnam

Idag ska vi uppmärksamma en annan sak som är någorlunda unik för Vietnam, eller i alla fall asienområdet, skjutdörrar. Det är inte så att vi i Sverige inte använder skjutdörrar, men inte alls i den utsträckningen som skjutdörrar används in Asien och Vietnam. Givetvis är det inte likadant i alla hem i Asien, långt ifrån. Men någonstans finns ändå bilden, både hos oss, men också globalt, att det finns många skjutdörrar i asiatiska hem. Ta t.ex. en Hollywood film, där en eller flera scener utspelar sig i asiatiska hem. Där finns nästan alltid en skjutdörr av något slag med. Och detta är inte något som är något som har tillkommit på senare år. Snarare har det jobbats bort lite med åren, och att det är de ”klassiska” asiatiska hemmen som har skjutdörrar installerade. Man får inte misstolka detta inlägg som att vi drar alla asiatiska hem över en kam, men det är samma sak som att vi Skandinaver är lite smått kända för våran minimalistiska stil. Vad det beror på att man i stor utsträckning använder sig av skjutdörrar är oklart. Kanske är det för att man får en känsla av öppenhet, vilket blir mer och mer och mer populärt över hela världen när man renoverar eller bygger hus. Vad det än är så tycker vi på Vietnam-resa att det är fruktansvärt charmigt med denna typ av dörrar. Det skapar ett välkomnande som man annars inte får med vanliga dörrar. Det är kanske också något vi bör börja använda mer i Sverige också. Kollar man så verkar det också som detta är fallet. Mer och mer ser man att skjutdörrar används som rums avdelare även i svenska hem, även om de kanske är mer använda för garderober och liknande konstruktioner. Hur det än ligger till så är det en stor del av Asien och deras arkitektur, så bli inte förvånad nästa gång du åker till Vietnam och du inte kan stänga dörren på samma sätt som i Sverige.

dawn-2264494_1920

Med namnbrickor genom Vietnam

Phan Thanh Dong sitter på trappan till sitt hus och vinkar när vi kommer. I sitt knä har han den traditionella desserten Hoa qua dam, något vi svenskar normalt skulle definiera som fruktsallad. Han såg redo ut för sitt vardagliga arbete då både piké och namnbricka satt på plats. Klockan är bara sju på morgonen, men temperaturmätaren i bilen visade redan på 27 grader strax före vi gick ur. Anledningen till besöket hos Phan Thanh är för att vi på vietnam-resa.se ville intervjua en tourguide med gedigen erfarenhet angående mindre kommersiella ställen i Vietnam som inte har blivit urvattnade av uppmärksamhet från västerländska turister.

”De försvann ut i Djungeln…”

Det första vi frågar Phan Thanh är om det är vanligt att man äter Hoa qua dam till frukost. Han förklarade att frukten är vätskerik och att det behövs i varma dagar som dessa. Bredvid sig har han en låda med namnbrickor. Dessa är ämnade för hans klienter menar han på.

– För ett par år sedan sprang ett tyskt pensionärspar iväg, de försvann ut i djungeln… Det slutade med att den tyska ambassaden blev inkopplad och vi fick spåra dom med helikopter och skallgång. Han fortsätter:

– Med namnbrickor så kommer vi ihåg våra klienters namn då vi kan relatera namnen till ansiktet. På så sätt kommer man ihåg hur de ser ut om de försvinner. Att vi blir sponsrade med namnbrickor ger också ett professionellt intryck och kan samtidigt bli en fin souvenir för våra gäster.

Ovanliga men intressanta attraktioner i Vietnam:

Tiden susade iväg och vi halkade snabbt in på sidospår under intervjuns gång, men vi lyckades sammanställa en lista på Phan Thanhs topp fem ”ovanliga” resmål i Vietnam:

  1. Ormbyn i Lê Mat vid Long Biên-distriktet
  2. Lang Biang-bergen vid Dalat
  3. Tåggatan i Hanoi
  4. Helvetesgrottan mellan bergen Danang och Hoi Ang
  5. Det ”galna huset” i Dalang

Gå gärna in och läs mer om dessa turistmål, och för all del, glöm inte att bära namnbrickor ifall ni väljer att besöka dom!

Dags att boka resa!

architecture-bridge-buildings-691541

Sommarsäsongen närmar sig. Och med det börjar resorna att bokas upp. Se till att du bokar din resa i tid och får tillgång till dina favorithotell och events innan platserna tar slut. Att vara ute i god tid är alltid viktigt om man är noga med hur man reser och vad man får för hotell.

 

exklusiva möbler

Exklusiva möbler från Vietnam

Det finns många saker som Vietnam är kända för, men en mindre känd sak som de är otroligt duktiga på är exklusiva möbler. Ett besök i Vietnam kan resultera i ett besök på dess biodlingar, i den gamla och speciella staden Hanoi, flertalet museum från Vietnamkriget och oerhört vackra stränder och hav. Men det kan också resultera i att du hamnar på ställen där de tillverkar exklusiva möbler.

Vietnam är ett fantastiskt land. De har en spännande men också många gånger sorglig historia. Vi har alla hört talas om Vietnamkriget, och är du i mitten av livet så har du också funnits här när kriget rasade. Det var ett långt krig, ett hemskt krig med många dödsoffer och många krigsförbrytelser. Det vietnamesiska folket led verkligen. Men kriget tog slut tillslut och Vietnam började läka. För inte så väldigt många år sedan var turismen i Vietnam inte så stor, inte från västerländska länder i alla fall. Thailand har alltid varit storebrodern på den fronten. Men på senare år har turismen verkligen börjat blomstra, och detta med en hög fart. Det är inte så konstigt, Vietnam har verkligen mycket att erbjuda. Städer i hög fart, en historia man inte kan bli mätt på, fantastisk natur med stränder, öar och kristallklart vatten och museum man bara måste besöka för att förstå Vietnamkriget på riktigt. Utöver detta finns här många andra sevärdheter, bland annat produktionen av exklusiva möbler som tidigare nämnt.

Men skulle du hitta några möbler du blir helt förälskad i är ju Vietnam ganska långt bort från Sverige. Det kan naturligtvis vara svårt att frakta hem de exklusiva möbler som du finner och som du bara måste köpa. Men det är inte omöjligt. Det tar bara lite längre tid än man kanske förväntat sig, detta delvis på grund av att de kommer fraktas över havet med fartyg.

Nefab

Kompletta förpackningslösningar

Har du någon gång bestämt dig för att frakta någonting utomlands men inte riktigt vetat hur du ska förpacka? Ja ett litet paket är väl inga större bekymmer. Men har du velat frakta något större eller i större omfattning? I så fall vet du vilket bekymmer det är med förpackningslösningar. Ska du använda kartong, pall eller någon annan lösning? Vilket är egentligen optimalt för dina förutsättningar.

Ska vi försöka reda ut det här en gång för alla nu kanske. Allting handlar egentligen om dina behov och vad det är du ska skicka. Det finns tyvärr ingen förpackningslösning som passar till alla behov, även om det hade varit smidigt.

Därför bör du kolla vad som rekommenderas för det du ska skicka, kanske är det farligt gods, ömtåligt eller bara väldigt stort? Det finns flera tillverkare som riktar in sig på förpackningslösningar. Vissa, som till exempel NEFAB, erbjuder kompletta förpackningslösningar för alla behov, andra är experter på ett visst område, material eller liknande.

 

När du vet vad som krävs för dina behov så gäller det att hitta rätt leverantör. Välj ut den som passar dig bäst och kontakta sedan företaget du valt. De är alltid måna om att du som kund ska få den förpackningslösning som är optimal för dig. Kanske visar det sig att de tycker precis samma som du och det är den lösningen ni ska jobba med. Eller så har de ett helt annat förslag som passar dina behov bättre. Dem är trots allt experter på sina export- och transportlösningar. I slutändan kommer du få den optimala lösningen för just dig. Kanske visar det sig att de tycker precis samma som du och det är den lösningen ni ska jobba med.

Eller så har de ett helt annat förslag som passar dina behov bättre. Dem är trots allt experter på sina export- och transportlösningar. I slutändan kommer du få den optimala lösningen för just dig. Anlita ett företag som kan hela förpackningsprocessen.